maandag 3 juni 2013

Handleiding dichtdraaien geldkraan softdrugsbendes

Hierbij een handleiding (voor gemeenteraden) om de geldkraan naar de softdrugsbendes dicht te draaien.

Let op: Op deze handleiding zit copyright. Alleen gebruiken met bronvermelding.

Stap 1: Stel u zelf de vraag: Bezuinigen op sportclubs of bezuinigen op "subsidiëring" softdrugsbendes?

Stap 2: College van B&W stelt notitie softdrugsbeleid op, liefst inclusief informatie over wat er achter de criminele achterdeur gebeurt en inclusief informatie over waar de criminele winsten in geïnvesteerd worden.

Stap 3: Die notitie wordt met de gemeenteraad besproken.

Stap 4: Afhankelijk van de conclusie(s), geeft de gemeenteraad aan het college van B&W toestemming om een onderzoek te starten naar het reguleren van de achterdeur van coffeeshops.

Stap 5: De colleges van B&W in een regio die bezig zijn met het onderzoeken van het reguleren van de achterdeur van coffeeshops, zoeken indien nodig onderling samenwerking.

Stap ..: Benut de vrijgekomen handhavingscapaciteit om o.a. de straathandel, de thuishandel en de lever-aan-huis handel effectief aan te pakken.

Stap ..: Zorg als gemeente(n) dat de softdrugsgebruikers betalen voor het hollen van hennepkwekerij naar hennepkwekerij ipv dat de belastingbetaler dat moet betalen, dit kan welllicht betiteld worden als de vervuiler betaald. Eventuele softdrugstoeristen betalen dan voor de aanpak van de overlast, ipv dat de belastingbetaler daarvoor moet betalen.

Stap ..: Denk na over het vormgeven van de ombouw van gedoogbeleid naar ontmoedigingsbeleid, en het vergroten van de weerbaarheid tegen de verleidingen van tabak, alcohol en (soft)drugs.

Anno begin juni 2013 zijn er minimaal 4 gemeenteraden die aan hun college's toestemming gegeven hebben om een onderzoek te starten naar het reguleren van de criminele achterdeur van coffeeshops. Die gemeenteraden zijn in ieder geval, Roermond, Heerlen, Venlo en Maastricht.

Op 01 juni 2013 heeft de minister van Veiligheid en Jusititie Ivo Opstelten aangekondigt dat hij een onderzoek start naar regulering achterdeur coffeeshops:
http://softdrugsontmoedigen.blogspot.nl/2013/06/opstelten-start-0106-onderzoek.html

Internationaal is de trend voorzichtig in de richting van decriminaliseren:
http://softdrugsontmoedigen.blogspot.nl/2013/05/artikel-guardian-over-illicit-drugs-18.html

Hoe het e.e.a. zich gaat ontwikkelen is moeilijk te voorspellen. Wat wel te voorspellen is, is dat er een kans is dat de minister van Veiligheid & Justitie één of meer experimenten regulering achterdeur coffeeshops gaat gedogen. Als de Tweede Kamer dan gaat gedogen dat minister Opstelten deze experimenten gedoogd, dan is het gedoogbeleid weer helemaal rond.

De kans is zelfs aanwezig dat als een gemeente of samenwerkende gemeenten, zonder toestemming van de minister van Veiligheid & Justitie een experiment regulering achterdeur coffeeshops starten, dat de minister Veiligheid & Justitie ook zo'n experiment gaat gedogen. (Doordat het gedoogbeleid is heeft de minister van V&J weinig formele bevoegdheden in deze.) Een argument hiervoor zou kunnen zijn, dat als de rijksoverheid niet bereidt is om de problemen rond dit vraagstuk op te lossen, dat dan de gemeenten zelf de problemen gaan oplossen. (Een vorm van decentralisatie.) Nog een argument hiervoor zou kunnen zijn, dat de gemeente of gemeenten die zo'n experiment starten, eventuele inkomsten (als die er zijn) kunnen gebruiken om extra handhavingscapaciteit in te huren.

Tegen softdrugs zijn, is nog geen reden om voor "subsidiëring" softdrugsbendes te zijn.

Voor hen die geinteresseerd zijn in de merkwaardige gevolgen van het gedoogbeleid, is het boek 'De hypocrisie van de achterdeur' lezenswaardig. Aanvullend: Politici worden er niet voor betaald om problemen niet op te lossen.

Suggesties voor verbetering van deze handleiding zijn welkom. Het reactieformulier staat op alles modereren.

Met vriendelijke groet, de initiatiefnemers van de CDA Gideonsbende.

Resolutie 'Naar een softdrugs ontmoedigingsbeleid':
http://softdrugsontmoedigen.blogspot.nl/2013/04/resolutie-softdrugs-ontmoedigen.html

Startpagina Softdrugs Ontmoedigen:
http://softdrugsontmoedigen.blogspot.nl/2013/04/startpagina-softdrugs-ontmoedigen.html

2 opmerkingen:

 1. Even (laten) nakijken op d's en t's. Betaald, gedoogd, bereidt, dat soort woorden.
  Vuistregel: o.t.t. derde persoon enkelvoud: stam + t
  Voltooid deelwoord: kofschip

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anoniem.

   Dank voor de tip. Blijkbaar is de CDA Gideonsbende beter in het dichtdraaien van de geldkraan naar de softdrugsbendes dan in d's en t's.

   Groet, de initiatiefnemers van de CDA Gideonsbende.

   Verwijderen