zondag 7 september 2014

Waarom wordt de georganiseerde criminaliteit onbeheersbaar?

Uit berichtgeving blijkt dat de politie in de zuidelijke provincies meer slagkracht krijgt om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. De extra slagkracht is o.a. bedoeld om drugslaboratoria (synthetische drugs) en hennepteelt aan te pakken.

Meer politie-inzet tegen drugshandel (NOS)
http://nos.nl/artikel/694628-meer-politieinzet-tegen-drugshandel.html

Een belangrijke reden om dit te doen is omdat de georganiseerde criminaliteit in Noord-Brabant en Limburg onbeheersbaar dreigt te worden. Burgemeesters worden bedreigd door onderwereldfiguren en criminelen proberen via stromannen, soms oud-politici, greep te krijgen op de bovenwereld.

De grote vraag nu is, hoe kan het dat de georganiseerde (drugs) criminaliteit onbeheersbaar aan het worden is? Het antwoord is vrij eenvoudig, door de geldstroom via de achterdeur van de coffeeshops.

De geldstroom via de achterdeur van de coffeeshops is dusdanig lucratief voor de criminelen, en de pakkans voor de 'grote jongens' is dusdanig klein (belastingnomaden) dat dit de grote financieringsbron is voor de georganiseerde criminaliteit in de zuidelijke provincies. De schattingen over hoeveel geld er met illegale wiet wordt verdient variƫren, van 400 miljoen Euro tot meer dan 1 miljard Euro op jaarbasis. Aangezien deze situatie al heel wat jaren bestaat, kan er met recht gesteld worden dat de georganiseerde criminaliteit in de zuidelijke provincies haar financiƫle basis gelegd heeft via de achterdeur van de coffeeshops.


Dweilen met de kraan open wordt nog harder dweilen met de kraan open:

Integrale aanpak wietteelt 25 aug 2014:
http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=3020585

Extra aanpak zware criminaliteit in Zuid-Nederland 4 sept 2014:
http://www.112zeeland.nl/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=10053&cntnt01returnid=15

Opvallend in de communicatie door OM, justitie en andere organisaties is dat er gesproken wordt over een integrale aanpak. Ons inziens is zolang als er een geldstroom plaats vindt via de achterdeur van de coffeeshops naar criminele organisaties niet sprake van een integrale aanpak, nog sterker er kan gesproken worden van dweilen met de kraan open. Het verschil tussen voor de aangekondigde extra slagkracht en extra betere samenwerking tussen instanties, en daarna is dat er nu sprake is van harder dweilen met de kraan open. Ons advies is, draai de geldkraan naar de "softdrugsbendes" dicht, en ga dan effectief dweilen. Wij vermoeden dat dweilen met de kraan dicht een stuk makkelijker zal gaan. Voor de duidelijkheid, als je tegen (soft)drugs bent, dan ben je toch ook tegen het slapende rijk worden van (soft)drugs criminelen?

Extra info:

Wat zijn de maatschappelijke kosten van wiet? (De Rekenkamer):
http://derekenkamer.kro.nl/seizoenen/seizoen_6_2014/afleveringen/15-05-2014

Burgemeester: illegale wietteelt blijft voorlopig (Amstelveen):
http://amstelveen.blog.nl/openbare-orde-en-veiligheid/2014/09/05/burgemeester-illegale-wietteelt-blijft-voorlopig

Met vriendelijke groet, de initiatiefnemers van de CDA Gideonsbende.

Resolutie 'Naar een softdrugs ontmoedigingsbeleid' (nov 2013):
http://softdrugsontmoedigen.blogspot.nl/2013/09/resolutie-softdrugs-ontmoedigen.html

Startpagina Softdrugs Ontmoedigen:
http://softdrugsontmoedigen.blogspot.nl/2013/04/startpagina-softdrugs-ontmoedigen.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten